Säsongsförvaring

Nu har hösten dragit in över vårt avlånga land och detta innebär som bekant ett säsongsskifte. Vi som har maskiner, leksaker och fordon vi älskar vet att det krävs mer än bara ett tak att ställa dessa älsklingar under för att hålla dem fräscha under förvaringen.

Vi på Tri-Pak är precis som våra användare, motortokiga och bryr oss om våra fordon. Under åren har vi testat oss fram och samlat erfarenheter om hur man bäst förvarar sina maskiner. Därför delar vi med oss av tips för att dina kära ägodelar ska få den bästa möjliga säsongsförvaringen.

Nedan kan du läsa mer om hur bräslet har förändrats och vad det medför för konsekvenser för tillexempel säsongsförvaring. Självklart får du även veta hur du kan motverka de negativa effekterna med dagens bränsle. Vi har även summerat en guide för en grundligt tvätt av bilen (eller egentligen vilket fordon som helst) vilket kommer göra det ännu roligare att ta fram den efter förvaringen och motverka rostangrepp.

Förvaring av bränslet

Ända sedan 80-talet har kvaliteten på våra bränslen i Sverige blivit sämre och sämre. Bland annat så har inblandningen av olika typer av biobränslen ökat. Och sedan augusti i år kom det nya krav på andelarna av biobränsle i både bensin och diesel. De problem som redan idag finns med algbildning, degradering av bränslet och korrosion i bränslesystemet kommer att öka. Lika så kondens.

Detta ger en onödigt spännande start efter förvaringen.

Men, det finns självklart en lösning.

tri-pak-booster

Tri-Pak:s DieselBooster har visat sig vara oerhört effektiv mot ovan nämnd problematik. Därför rekommenderar vi regelbunden användning av Dieselboostern och en dubblerad dos inför säsongsförvaring eller andra skäl att tanken kommer stå stilla under en period. Detta stabiliserar bränslet och säkerställer att det klarar lagring under längre tid utan att tappa effekt eller degraderas på andra sätt som exemplevis algbildning.

Tri-Pak:s BensinBooster motverkar flera av de följdproblem som kommer av den ökade etanol inblandningen genom smörjning och effektiviserad förbränning. Dessutom motverkar tillsatsen kondensproblem och ispropps-bildning samt stabiliserar bränsle och säkerställer bibehållen kvalitet under dubbelt så lång tid på bränslet vid säsongsförvaring. Dosering för säsongsförvaring är även för BensinBoostern en dubbel dos enligt skalstrecken.

Kom ihåg att slå i en skvätt när du tar fram skotern och snöslungan!

Tips för en grundligt tvätt inför förvaring:

1. Kallavfettning (t.ex. Prickbort eller Tershines Dissolve) används för att få bort asfalt och allt ”icke organiskt material”. Den läggs uppifrån och ned (för att minimera åtgången), främst från framhjulen och bakåt längs sidan av bilen och upp mot rutorna samt på bilens bakdel. (Där den brukar bli skitigast.) Låt denna verka så länge som möjligt utan att den torkar. När effekten börjar avta eller att det börjar torka så är det dags för nästa steg.

2. Alkalisk avfettning (t.ex. BVE Grön eller Tershines Extract) läggs uppifrån och ned över hela bilen för att lösa upp organisk smuts och för att blöta upp kallavfettningen så den börjar verka igen. När denna fått verka några minuter utan att torka in så spolas bilen av och då är det viktigt att man spolar nedifrån och upp. Om man gör tvärtom (uppifrån och ner) så sköljer man bort medlen som är där för att lösa upp och hålla smutsen upplöst utan att man sköljer bort själva smutsen.

3. Schamponering (t.ex. Tershines Purify) I detta steg är bilen i princip helt ren om man har bra tryck på vattnet och då är det dags för schamponering. Tänk på att använda en bra ny svamp t.ex. en våffelsvamp eller ännu hellre en tvättvante av microfiber. Detta för att minimera risken för tvättrepor. När du svampar så jobba med långa mjuka rörelser, undvik cirkelrörelser som brukar ge tydligare tvättrepor i solljus. Avsköljningen till fördel med lågt tryck och metodiskt uppifrån och ned.

4. Avtorkning (rek. torkduk) brukar på gammalt vis ske med sämskskinn, men här rekommenderar vi en framtagen torkduk som är mjuk och absorberande och på ett enkelt sätt torkar bilen torr med minimal risk för torkrepor jämfört med sämskskinn. Tänk på att torkduken ska läggas ut plant för bästa kapacitet.

5. Spraywax (t.ex. Tershines Apex+ eller Sonax Carnuba) för att maximera tvättprocessen samt skyddet och underlätta inför nästa tvätt så appliceras ett sprayvax. Här finns det många olika alternativ med instruktioner på flaskorna.

Följer du alla fem ovanstående steg så kommer din kärlek att vara lättskött, ren och blank när du rullar ut den från säsongsförvaringen.